AODPR - Asociatia "ONOARE" a detectivilor particulari din Romania

telefon contact AODPR
AODPR - Asociatia ONOARE a detectivilor particulari din Romania

România a fost lovită de adolescență. Europa nu mai este cu ochii asupra noastră cum se spune de mai bine de 160 de ani încoace. Acum România este Europa.

O surioară mai mică, mai prostuță pe alături, dar este Europa. De unde asta ? În ce sens ? Păi România chiar este o adolescentă.

Dacă până acum România era copila cuminte care dădea mereu din cap aprobator și făcea lucruri doar care i se spuneau și când i se spuneau pentru că… așa spuneau părinții, acum România realizează că este destul de mare să facă singură lucrurile ei.

România este Europa, o puteți vedea în centrul Bucureștiului stând 20 de minute pe oricare dintre străduțe. Veți vedea diversitate, veți vedea europenism, veți vedea modernizare.

Acum să nu creadă cineva că vorbesc de o evoluție extraordinară sau ceva de genul acesta. Întocmai de aceea zic că România este o adolescentă.

A început să se fardeze, acum cei care se uită la ea nu mai sunt părinții ca nu cumva fata să stea prea târziu pe afară sau să umble cu cine nu trebuie. Acum la tânăra noastră se uită alții și se gândesc ce frumoasă e, dacă ar putea să îi cumpere o floare, să o scoată la un suc. Acum e încă prea mică, o mai dă în bară în anumite zile și cu machiajul ăsta, dar îi iese uneori. 

Acum, tipa a început să mai și țipe la părinți dacă nu îi convine ceva. Și-a dat seama că are ceva putere, că a mai crescut și a început să mai și comenteze. E clar, e europeană, e de-a familiei. Acum vrea să mai iasă prin cluburi, să fie văzută, să fie auzită, se îngrijește, se coafează. Începe să aibă idei proprii. Și nu orice fel de idei proprii, ci chiar idei proprii despre cum ar trebui să se poarte, despre ce ar trebui să facă pe viitor. Se gândește deja dacă drumul urmat de părinți este cel pe care ar trebui să îl urmeze și ea. Dacă nu poate cumva ca ea să își urmeze… calea ei. 

Bineînțeles încă stă după banii mamei și a tatei, nu e încă la fel ca sora Polonia care deja a ajuns la 18 ani și se gândește deja cum să facă bani serioși, cu cine să umble ca să crească pe scara socială ș.a.m.d.

România e încă pe acasa, oarecum cumințică, dar începe să se vadă adolescența din ea și se pare că o să o lovească din plin… 

 

PS: Dacă cineva se întreabă ce este cu această ciudățenie de text, este de fapt o metaforă, un mini-manifest scris pentru românii care s-au plictisit de românii care tot ce pot face este să se plângă de România. Într-un stil eliadian bineînțelesc.