AODPR - Asociatia "ONOARE" a detectivilor particulari din Romania

telefon contact AODPR
AODPR - Asociatia ONOARE a detectivilor particulari din Romania

Evenimentele din Teheran unde “un grup de sustinatori fanatici ai regimului” au atacat Ambasada Marii Britanii au trezit o serie de critici internaționale. Ministrul Afacerilor Externe din Iran și-a exprimat regretul față de acest incident și a anunțat că se vor lua acțiuni împotriva protestatarilor.

Acum ceea ce vreau să prezint este stupiditatea faptului în sine. Iran-ul crede că se poate juca cu focul și cu ideea de protest ca orice stat european. Dacă aceste acțiuni s-ar fi întâmplat în Grecia, de exemplu, aceasta s-ar fi putut scuza spunând că nu avea puterea necesară să reacționeze în timp util, că nu putea să intervină în forță imediat împotriva propriilor cetățeni. Dar noi vorbim acum de Iran, o țară care în ultimii cinci ani, a reușit să înfrângă două revoluții masive într-un mod cel puțin brutal.

Acest Iran, al cărui guvern, a reușit să oprească două revoluții masive, nu este în stare acum să oprească o adunătură de oameni să pătrună într-o ambasadă de două ori ? Ce vrea să demonstreze Iran-ul prin asta ? Dacă acest lucru a vrut să fie o demonstrație de forță, a reușit fără îndoială. Problema este ce state tolerează astfel de comportamente ? Mi-este dificil să cred că orice stat acceptă ca proprii ambasadori să fie în pericol, că acceptă ca ambasadele lor să fie sub asediu. Mă tem că această demonstrație de forță a lăsat Iran-ul dacă nu izolat, măcar să fie privit cu suspiciune de către toate țările din lume.

Astfel, de aici și titlul. Cred că Iran-ul încearcă niște demonstrații de forță de tip democratic într-un stat polițienesc și nu cu prea mult succes. Orice ar fi vrut să facă, această mișcare a fost cu totul greșită, iar previziunile pentru această eroare nu par prea frumoase. Cu siguranță Iran-ul este puternic, dar cât poate rezista izolat și mai ales cât de puternic poate fi în momentele cele mai negre ce putem doar presupune că vor urma ?

Foto: Reuters