AODPR - Asociatia "ONOARE" a detectivilor particulari din Romania

telefon contact AODPR
AODPR - Asociatia ONOARE a detectivilor particulari din Romania

Cuvant inainte

Cu siguranță persoanele care vor să devină membri ai Asociației “Onoare” a Detectivilor Particulari din România sunt curioase să afle cine reprezintă această organizație, ce îl recomandă pe acest om să fie președintele acestei structuri.

Și fiindcă suntem între colegi sau, cel puțin, între persoane care sunt interesate de profesia de detectiv particular, am să fiu foarte sincer cu dumneavoastră, lăsând “legendarea” și alte metode specifice pentru cazurile la care lucrăm. Sunt în primul rând un antreprenor. Am simțit că există potențial pentru această profesie și neavând prea multe posibilități de a dezvolta o altă afacere care ar fi presupus în primul rând investiții financiare considerabile sau un sistem de relații, cunoscut popular și sub denumirea de pile, am început să activez în această profesie de la o vârstă foarte fragedă considerând că am calitățile necesare unui detectiv particular.

Chiar dacă la momentul respectiv nu exista o lege care să reglementeze activitatea detectivilor particulari, eu, și nu numai, am activat după principiul: ce nu este ilegal, este, în consecință, legal. Înainte de a deveni detectiv particular, m-am calificat în profesia de detectiv. Zic asta pentru că am absolvit “Școala Națională de Detectivi și Securitate Privată”, instituție care nu mai există în zilele noastre și care, din câte am auzit de la colegi care încă nu și-au luat atestatul de detectiv particular, nu mai este recunoscută de către structura care organizează examenul pentru obținerea calității de detectiv particular. Acest lucru este cel puțin aberant deoarece pe diploma obținută după absolvirea acestei școli sunt trecute atât Ministerul Educației Naționale, cât și Ministerul de Interne. Ba mai mult, diploma este eliberată de către Școala Militară de Poliție “Vasile Lascăr”.

Cu alte cuvinte, o persoană care pe parcursul a doi ani calendaristici s-a pregătit pentru a deveni detectiv, studiind discipline care chiar au relevanță în această profesie, de la metode și tehnici de observare până la medicina legală, nu întrunește condițiile necesare înscrierii la examenul de dobândire a calității de detectiv particular, însă un absolvent de Științe Agricole și Silvice, de exemplu, întrunește aceste condiții. Deși am absolvit și un curs postuniversitar în cadrul Institului Diplomatic Român, în cazul de față nu pot fi “diplomat” și trebuie să vă spun sincer că situațiile imbecile, precum cea descrisă mai sus, sunt întâlnite foarte des în profesia noastră, iar de foarte multe ori structurile care ar trebui să ajute detectivul particular, lucrează împotriva acestuia.

Unul dintre scopurile acestei asociații este de a lupta împreună împotriva situațiilor aberante precum cea menționată anterior și de a găsi soluții pentru o mai bună desfășurare a activitătii noastre. Detectivul particular din România, și nu numai, trebuie să fie nu doar un investigator bun, ci și un specialist în marketing, de fapt un om de afaceri complet. Din momentul în care acesta își deschide un cabinet individual sau o agenție de detectivi particulari, începe să aibă cheltuieli precum impozite pentru salarii, cheltuieli contabile, chirie pentru birou, etc. Pentru mulți acesta este momentul în care realizează că profesia de detectiv particular, este o activitate comercială ca oricare alta, iar dacă au intrat în acest domeniu din pură “pasiune”, atunci cariera lor va fi una foarte scurtă. Aceste persoane ar fi trebuit să se îndrepte către o carieră într-una din instituțiile statului care se ocupă cu activități asemănătoare.

Asociația “Onoare” a Detectivilor Particulari din România se adresează celor care activează în această profesie și sunt conștienți că prestează un serviciu premium care trebuie remunerat corespunzător. AODPR încurajează participarea voluntară în operațiuni precum găsirea persoanelor dispărute de la domiciliu de exemplu, însă nu acceptă practicarea prețurilor de “dumping” pentru serviciile prestate de către “detectivi particulari”. Această metodă fiind oricum folosită de către persoane care ori activează ilegal în această profesie, ori de către “detectivii de weekend” care, de cele mai multe ori, sunt doar pasageri în această profesie, cariera lor în acest domeniu fiind de foarte scurtă durată.

Acestea fiind spuse, sper că am reușit să vă arăt care este optica mea cu privire la scopul Asociației “Onoare” a Detectivilor Particulari din România și care este direcția în care această asociație profesională va merge.

Cu respect,

Răzvan Miron

Președinte AODPR