AODPR - Asociatia "ONOARE" a detectivilor particulari din Romania

telefon contact AODPR
AODPR - Asociatia ONOARE a detectivilor particulari din Romania

O stafie bântuie prin Europa…

Așa își începeau părinții comunismului manifestul lor. Și se pare că ideile promovate de idei nu vor putea fi uitate vreodată. Tentația egalității este prea puternică pentru a fi oprită indiferent de cât de rău și de cât de multe ori eșuează. De unde titlul și de unde această frază de început ?

Acum câteva zile m-am întâlnit cu o veche prietenă care mă întrebă dacă merg și eu la protest pe 15 octombrie pentru că or să vină multe persoane deștepte, cu idei, oameni care nu se lasă manipulați și care știu ce vor, care s-au săturat de sistemul ăsta corupt.

În acest caz, am început să mă gândesc la acest eveniment și să încep să caut pe cât pot niște informații despre acest protest, despre 15 octombrie. Astfel, citind din ideile/discursurile oamenilor care se afișează ca viitori participanți am înțeles că de fapt nu eu mă las manipulat, ci întocmai ei se lasă, se lasă manipulați din nou de tentația egalității. De ce zic asta ? Sintagme precum „bănci populare”, „sistemul financiar care a eșuat”, „capitalismul corupt”, „o mai mare democrație”, „democrație directă” sunt constante în argumentările lor. Aceste cuvinte vă aduc aminte de ceva anume ? Vă aduc aminte de niște discursuri anume ?

Și pentru că sunt un naționalist european și consider că fiecare regiune a Europei își are rolul ei, consider că rolul nostru este de a învăța Vestul la ce poate duce mirajul egalității. De ce ? Simplu, pentru că noi l-am simțit, noi l-am trăit, noi l-am aruncat într-un coș de gunoi al istoriei naționale. Mergând mai departe cu această idee, înțeleg de ce în Vest tentația egalității este așa de mare. Este de înțeles. E frumos să visezi o societate egală, mai ales când nu ai simțit eșecul ei pe pielea ta. Anumiți comuniști vest-europeni erau și la sfârșitul anilor ’80 de acord cu politica din Blocul de Est considerând că această societate este mai bună.

Dar noi ? Noi ce scuză avem ? Noi am trăit experiența unei „adevărate democrații”. Noi ce scuză avem să ne lăsăm atrași în această ispită la abia 20 de ani după ce am suferit crunt acest miraj ? Mai ales noi. Mai ales noi, generația tânără. Noi, prima generație a democrației ar trebui ca niciodată să nu uităm ce am trăit. Ar trebui ca noi să fim purtătorii avertismentului. Noi ar trebui să ținem pancarta constant sus și să spunem nu unei minciuni a egalității. Nici Vestul nu are nicio scuză. Nicio persoană care a îndrăznit vreodată să îl citească pe Mill nu are cum să își justifice vreun punct de vedere legat de „o mai mare egalitate”. Cea mai mare fericire pentru cât mai mulți oameni se întâmplă acum. Oricât am vrea noi să criticăm și să credem că trăim într-o lume groaznică, Mill ar fi mândru de ce ar găsi astăzi.

Această combinație ciudată, acest motor care bate în doi timpi, în sensuri opuse – democrația și capitalismul sunt cele care au asigurat această cea mai mare fericire. Egalitatea oferă cea mai mică fericire distribuită în mod egal. Individualismul, egoismul acuzat în aceste discursuri sunt motorul evoluției, dezvoltării și implicit al redistribuirii egalității la un număr cât mai mare de oameni. Câte dintre aceste persoane care participă la 15 octombrie nu se bucură de ultima tehnologie ? Acest protest nu se organizează pe Facebook, nu se folosește de Iphone și alte asemenea gadgeturi ? Și dacă tot vorbim de ultima tehnologie, vi-l imaginați pe Steve Jobs pornindu-și afacerea într-un stat unde egalitatea era asigurată ?

Noi tinerii ar trebui să purtăm stindardul capitalismului și din pozițiile noastre de proletari atât ai câmpului muncii, cât și de proletarii Europei, căci asta suntem fie că vrem sau nu vrem să recunoaștem, să ținem pledoaria actualului sistem. Să nu uităm vreodată că acest sistem corupt ne-a adus unde suntem astăzi. Scriu acest text fără să mor de foame într-o țară unde acum nici o sută de ani se vorbea de boli de malnutriție. Scriu acest text unde acum douăzeci de ani aș fi ajuns să lucrez la cine știe ce canal pentru că nu respect politica statului.

Noi n-ar trebui să uităm. Nouă nu ne este permis acest privilegiu. De aceea spun cu mândrie: Nu 15 Octombrie !

Sursa foto: forumpolitical.blogspot.com