AODPR - Asociatia "ONOARE" a detectivilor particulari din Romania

telefon contact AODPR
AODPR - Asociatia ONOARE a detectivilor particulari din Romania

În domeniul științelor sociale există un consens că Războiul Rece s-a terminat odată cu căderea comunismului în țările est-europene. Totuși, mereu există câte o voce idioată care ține să contrazică majoritatea, din varii motive.

În acest caz, o figură extraordinară a spațiului intelectualității contemporane, Stelian Tănase, spunea că el a avertizat încă din anii `90 că Războiul Rece încă nu s-a terminat și că nu se va termina până nu cade și China. Că puterea și creșterea de care se bucură această țară ar trebui să ne îngrijoreze și să ne facă să ne întrebăm dacă într-adevăr Războiul Rece s-a terminat. Bineînțeles că nu m-am sinchisit să caut acest articol. Totuși, dacă cineva nu are ceva mai bun de făcut în viață decât să-l citească pe Stelian Tănase, vă rog frumos să încercați și să căutați în arhive această măreață analiză a sa.

Cred că ar trebui să ajung și la subiect. Războiul Rece ! Da, care sunt șansele ca un singur stat să pornească un nou Război Rece dacă luăm în considerare situația economică și, de ce nu, politică din momentul de față.

Păi să le luăm pe rând: vorbim de criza Imperiului Roman aplicat în cazul SUA care s-a extins cu mult peste posibilitățile sale și acum suferă din această cauză. Să nu uităm și centralizarea exagerată și stupidă a puterii, problemă pe care administrația Obama a încercat să o rezolve, aparent fără prea mare succes. O gură nehrănită de mult timp când primește o frimitură deja caută toată pâinea.

Vorbim de criza Europei întregi în fața Imperiului Otoman aplicat pe cazul Uniunii Europene. Bineînțeles că ceea ce spun aici este o vulgarizare extraordinară a situației, dar totuși. Europa este mult prea prinsă în orgolii naționale (nu știu cu ce ne ajută că orgoliile personale s-au schimbat cu cele naționale, dar fie) și nu este în stare să se unească, să combată într-un mod eficient o amenințare (și nu știu cu ce ne ajută că amenințarea nu mai este militară, ci economică) din partea Chinei.

Deși am fost foarte sceptic pentru multă vreme despre acest „miracol chinez”, totuși nu pot să nu mă gândesc că acum este într-adevăr o problemă dacă Hu Jintao, președintele RP Chineze, s-a oferit să ajute Europa cu problema datoriilor doar pentru o mică favoare: drepturi egale pe piața europeană pentru producătorii chinezi. M-am speriat. Am zis că cineva ar trebui să fie chiar nebun să accepte o asemenea ofertă. E într-un fel o modalitate de a salva pacientul de la suferință prin a îi da otravă. Într-adevăr durerea dispare. 

În acest context în care RP Chineză tot scoate ași ascunși de sub mânecă și este din ce în ce mai agresivă pe problemele economice, cât va dura până când vom vedea filme, postere, animații, ziare, publicații, articole despre chinezii, inamicii libertății care încearcă să ne cotropească, care vor să ne cucerească, care vor să ne distrugă. Cât va mai dura până când China devine noul URSS ? 

 

Sursa foto: chinaboxs.com